Как да разберем, ако детето ни страда от наркотична зависимост?

0
1
наркотична зависимост

Макар самата идея детето ви да е наркоман, да звучи страшна, по-страшното в случая е, ако не правите нищо по въпроса.

Дори да сте разяждани от съмнение, че детето ви употребява наркотични субстанции, преди да го обвините, трябва да сте сигурни. За съжаление, в случаите, когато си мислите, че нещо е така, то вече се е случило. Има ли начин да проверим дали детето ни е наркоман? И ако да, как?
Признаци, че детето ви употребява наркотици?

Небрежният външен вид е един от сигналите да се замислите дали детето ви не се е превърнало в наркоман. Особено ако досега детето ви е полагало грижи за външността си и изведнъж спира да се вълнува как се облича, как изглежда косата му и др. Съмнителни следи по дрехите също са сигурен знак, че нещо не е наред.
Вижте още – Базални импланти за красива женска усмивка

Погледът се променя.

Наркотиците променят излъчването  на очи. Някои ги правят да изглеждат като стъклени, други замъглени. Следете за тези промени и ги анализирайте.

Друга съществена промяна в поведението на детето ви, която може да ви докаже, че е наркоман, е миризмата. Тя се променя, когато човек употребява различни вещества.
Необичайните физически проблеми в комбинация със страни следи по тялото също са признак, че нещо не е наред.
Особено лесно се разпознава зависимостта, когато поведението и настроението на детето ви рязко се променят. Под въздействие на наркотиците детето ви може да загуби желание за някои дейности, като спорт, хобита и други. Или пък рязко да се затвори в себе си, отказвайки да общува с вас, да бъде част от семейството. Ако е така, със сигурност се нуждаете от помощ за справяне с проблема.

Други симптоми са депресия, внезапна тревожност и липсва на сън, причинени от различни психоактивни вещества.
Прочетете повече за различните психоактивни вещества и как влияят на тялото ни: Психоактивни вещества

Какви са вариантите, ако детето ви е наркоман?

Всяка зависимост е лечима, стига човекът, който страда от нея, да разбере, че се нуждае от помощ. В този случай, колкото по-рано се реагира, толкова по-добре. Какво може да направите преди да пристъпите към професионална помощ?


    1. Поговорете с детето си. Бъдете искрени, подходете с разбиране. Обяснете какво ви притеснява. Не го нападайте, а бъде подкрепящи, използвайте фрази като „заедно ще се справим“, „не се страхувай, на всеки може да се случи“.
      2. Ако това не помогне, обърнете се към психолог или друг специалист, с чиято помощ ще можете по-лесно да достигнете до детето си. Стремете се да не използвате квалификации и думи като „Ти си наркоман!“ и други подобни, които биха променили ситуацията от добрия тон към негативното отричане и затваряне в себе си.
    2. Потърсете професионална помощ за справяне със зависимостта.